Ifusco Turussa: Konferenssin kolme tehtävää

Keväällä 2023 järjestettiin kaupungissamme kaikkien aikojen kolmaskymmeneskahdeksas Ifusco. Se sijoittui ajalle 15­–19. toukokuuta. Tämä oli historian toinen Turussa ja kuudes Suomessa järjestetty Ifusco, joten paikalliset opiskelijat ottivat sen järjestämisen innolla vastaan. Töitä tapahtuman järjestämisessä riitti ja sen suunnittelu alkoikin jo viime vuoden puolella. Itse tapahtumaviikolla konferenssivieraat pääsivät kokemaan Turkua kauneimmillaan kevään pikkuhiljaa vaihtuessa kesään.

Ifuscolla voisi tämän vuoden kokemusten pohjalta sanoa olleen kolme tärkeää tehtävää. Ensinnäkin se on opettavainen; niin tarjoamissaan uusissa aiheissa ja näkökulmissa kuin myös itse Ifusco-kaupunkiin tutustumisessa. Esitelmiä oli monenlaisia, ja kaikille löytyi jotain mieluista. Esitelmiä pidettiin muustakin kuin kieliopista, esimerkiksi kulttuurista ja historiasta. Monissa esitelmissä tuli esiin uusia näkökulmia ja ideoita, joita ei olisi välttämättä koskaan tullut muuten ajatelleeksi.

Monet vieraat olivat ensimmäistä kertaa Turussa. Konferenssin ensimmäisenä päivänä järjestettiin kaupunkikierros, jossa kävijät pääsivät tutustumaan kaupunkiimme paremmin. Torstaina oli ekskursiopäivä, jolloin oli mahdollista käydä joko Turun linnassa tai historiallis-arkeologisella kävelykierroksella. Molemmat selittivät Turun historiaa siitä kiinnostuneille. Viimeisenä päivänä järjestettiin myös kaksi työpajaa, joissa osallistujat pääsivät valintansa mukaan opettelemaan joko muinaiskomin kirjoitusjärjestelmää anburia tai sitä, miten arkeologiaa ja kielitiedettä voi yhdistää.

Toinen tärkeistä tehtävistä oli ottaa ilo irti tästä uniikista tapahtumasta. Ei ole ihan jokapäiväistä, että samasta aiheesta kiinnostuneet henkilöt kokoontuvat viikon ajaksi ja viettävät vapaa-aikaa juuri näiden kiinnostavien aiheiden parissa. Ifuscossa oli paikalla monia eri kielten puhujia, mikä loi tilanteita, joissa pääsi käyttämään sellaisiakin kieliä, joita ei välttämättä täysin hallinnut. Eri kieliä ei suinkaan käytetty vain puhumiseen vaan tietenkin myös laulamiseen. Lauluja laulettiin useilla eri uralilaisilla kielillä, ja se oli useiden mielestä kiva ja helppo tapa päästä käyttämään ja kuulemaan kieliä, joita ei usein muualla kuule.

Toki vapaa-aikaan kuului muutakin kuin vain kieliin liittyvää hauskanpitoa. TYY:n saunalla järjestettiin illanvietto, jonne tuli runsaasti väkeä niin saunomaan, juttelemaan kuin pelaamaan korttiakin. Toinen vapaa-ajan tapahtumista oli tiistaina Q-talolla järjestetty kulttuuri-ilta, jonka aikana vieraat pääsivät nauttimaan tietovisailusta ja erilaisista esityksistä sekä itsekin esittämään musiikkiesityksiä ja stand up komediaa. Iltaan kuului tietenkin myös disko, jossa kuunneltiin kaikenlaista musiikkia, tanssittiin, maisteltiin Ifusco-olutta ja muuten vaan nautittiin hyvästä ilmapiiristä aamuyöhön asti. Torstai sattui olemaan helatorstai, ja ohjelma oli aiempia päiviä rennompi: päivällä käytiin ekskursioilla ja illalla suunnattiin Ifusco-illalliselle Kupittaan Paviljonkiin. Illallinen meni sujuvasti herkullisen ruoan ja hyvän juttuseuran parissa.

Kolmantena tehtävänä voisi mainita uusiin ihmisiin tutustumisen ja vanhojen tuttujen kanssa pitkästä aikaa näkemisen. Tänä vuonna oli Ifuscossa paikalla monia, jotka olivat hiljattain kiinnostuneet uralistiikasta. Konferenssi oli hyvä tapa päästä suoraan aiheen ytimeen.

Tapahtumaan saapui vierailijoita monista eri maista, mikä mahdollisti kansainvälisten suhteiden luomista uralistiikasta kiinnostuneiden ihmisten kanssa rennossa ja mukavassa ympäristössä. Monille Ifusco on myös aikaa, jolloin pääsee näkemään vanhoja tuttuja, jotka nykyään asuvat muualla, ja tapaamaan ihmisiä, joihin on tutustunut viime Ifuscoissa. Juuri tätä pitivät jotkut kaikkein parhaana: ilman Ifuscoa tulisi nähtyä vieläkin harvemmin

Vielä viimeisen päivän kyselyissä kävi ilmi, että tämän vuoden Ifusco oli tehnyt moneen hyvän vaikutuksen. Ifuscoa kuvailtiin muun muassa sulavaksi ja todettiin, että oli helppo selvittää, mitä oli ohjelmassa seuraavaksi. Monet kutsuivat tämän vuoden Ifuscoa parhaaksi, johon ovat osallistuneet ja sanoivat, ettei valittamisen aiheita ollut. Lopputunnelmia ja viimeisiä arvosanoja kysellessä sain vielä kuulla mieltä lämmittävän mielipiteen: ”10/10”.


Leevi Ketonen, teksti
Elina Kivimäki, Ifusco-logo

Jätä kommentti